lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fyra av tio vill ha klimatinfo vid tankning

Publicerad: 25 juni 2014, 10:30

Fyra av tio konsumenter vill ha en klimat- och ursprungsmärkning på bränslen. Detta enligt en opinionsmätning som Novus gjort på uppdrag av Gröna Bilister.

Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Intresseorganisationen vill att konsumenten ska få tydlig information direkt vid pumpen.
– Bränslebolagen rapporterar redan idag in klimatpåverkan och ursprung till Energimyndigheten. Siffrorna finns där, det handlar bara om att presentera dem på ett lättillgängligt sätt för konsumenten, säger Per Östborn, styrelseledamot på Gröna Bilister.

Foto: Anna Strumillo/ Fotopedia.com

Han vill att den som tankar sin bil ska kunna se både ursprungsland och klimatpåverkan, det senare genom exempelvis färgkodning likt dagens energimärkning.
– Det är stor skillnad mellan bra och dåliga alternativ, både när det gäller fossila och förnybara bränslen. Det är minst lika viktigt för fossila bränslen, i synnerhet på lång sikt med olja tillverkad av tjärsand och andra okonventionella källor med mycket större klimatpåverkan. Ett annat exempel är skillnaden mellan svensk spannmålsetanol, brasilians sockerrörsetanol och amerikansk majsetanol, där det senaste alternativet är sämre ur klimatsynpunkt.

När det kommer till arbetsvillkor, lokal miljöpåverkan och samhällsansvar ska ursprungsmärkningen ge guidning. Men hur mycket säger det egentligen konsumenten om oljan kommer från Nigeria?
– Om konsumenten får reda på det på macken börjar tankar väckas och man blir mer medveten. Nu är det inget folk tänker på.

Enligt Per Östborn finns i dagsläget inget politiskt initiativ som lyfter Gröna Bilisters hjärtefråga. Lagen om hållbarhetskriterier för biogas ställer krav på redovisning men inte mot konsumenter. Och den frivilliga Svanenmärkningen fångar in både ursprung och klimatpåverkan, men har inte nått brett genomslag.
Ungefär 25 procent var neutrala inför en märkning och 29 procent tyckte inte att det var viktigt.

Den här nyheten kommer från omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag. Prova gratis i en månad här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev