Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fyra miljöfrågor uppe i partiledardebatten

Publicerad: 13 Januari 2016, 11:15

Östra och västra riksdagshuset i december. Svagt solljus.

Foto: Melker Dahlstrand

Men långt ifrån alla partiledare ville prata om miljön.


I dag möttes partiledare, språkrör samt vikarierande partiledare för årets första debatt i riksdagen. Några direkta överraskningar på miljöområdet bjöds det inte på. Sammanlagt fyra frågor blev det debatt om.

Kärnkraften

Jan Björklund (L), och även Anna Kinberg Batra (M), riktade kritik mot regeringen för den höjda effektskatten på kärnkraft som man menar ligger bakom Vattenfalls besked från i förra veckan om att samtliga reaktorer vid Forsmark och Ringhals kan komma att stängas ned tidigare än tänkt. Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) påpekade att det snarast är de låga elpriserna som just nu ställer till störst problem för elproducenterna. Hon hänvisade också till den parlamentariska Energikommissionen som hon menar har ett brett mandat att titta på olika energifrågor och föreslå åtgärder.

Fossilfritt Sverige och Klimatklivet

Klimat- och miljöminister Åsa Romson berättade att initiativet Fossilfritt Sverige som lanserades inför klimatmötet i Paris, där svenska aktörer ges möjlighet att synliggöra hur de bidrar till klimatarbetet, kommer fortsätta under året. Hon kritiserade också Centerpartiet för att inte ställa sig bakom Klimatklivet, den satsning på lokala klimatinvesteringar som regeringen presenterade förra året, där tanken är att företag, organisationer, kommuner och regioner ska kunna ansöka hos Naturvårdsverket om medfinansiering för sina klimatprojekt. Satsningen är på 600 miljoner kronor årligen, men Anders W Jonsson (C), som vikarierade åt en föräldraledig Annie Lööf, sa att en grön skatteväxling är viktigast för partiet och att miljöpolitik är en större fråga än vilken budget som Miljödepartementet har.

Vattenfall

Jonas Sjöstedt (V) riktade kritik mot att Centerpartiet inte ser några problem med en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Anders W Jonsson svarade att frågan först ska upp till Vattenfalls styrelse, därefter till regeringen och därefter möjligen också till riksdagen, men att Centerpartiet, om man får frågan, inte kommer motsätta sig en försäljning.

Transportsektorn

En sista fråga som kom upp under dagens partiledardebatt var när klimat- och miljöminister Åsa Romson tog upp frågan om transportsektorns klimatansvar med Jan Björklund.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.