Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fyra minuters tålamod sänker flygets utsläpp

Publicerad: 28 mars 2011, 07:49

Det finns goda möjligheter att sänka flygets utsläpp bara genom smartare planering på flygplatserna. Att beväpna sig med fyra minuters och 18 sekunders tålamod är ett sätt.

Ämnen i artikeln:

FlygForskning

Enligt forskare sker en stor del av flygets utsläpp på marken, innan planen ens har lyft. Köer till startbanan är en stor bov och enligt New scientist går så mycket som 10 till 30 av den totala restiden åt till taxning på marken. USA:s inrikesflyg genererar enligt samma tidning utsläpp på cirka sex miljoner ton koldioxid enbart under taxningen.

Därför kan
man bara genom smartare planering sänka utsläppen kraftigt. På Logan-flygplatsen i Boston i USA har man till exempel genom att hålla kvar planen några minuter längre vid gaterna lyckats sänka utsläppen avsevärt. När planen hölls kvar i genomsnitt fyra minuter och 18 sekunder minskade köerna på starbanorna och taxningstiden sjönk med 20 procent.

Andra flygplatser
har enligt New scientist kapat utsläppen genom att planera inkommande flygplans rutter bättre och tidningen skriver att det går att åstadkomma utsläppsminskningar på miljontals ton per år om de två metoderna kombineras.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev