Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fyra steg: Så vegopeppar du julmaten!

Publicerad: 21 december 2015, 05:00

Undrar du hur du kan göra julbordet mer grönt? Här kommer energieffektiviseringsexperternas bästa tips!


Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Hakar du på vegotrenden i jul? Om så: Hurra! Det tar dig ett steg närmare till att bli en miljöhjälte.

Den globala mejeri- och köttproduktionen påverkar klimatet mer än vad båtar, bilar, flygplan och lastbilar gör tillsammans. Vi äter i dag över 40 procent mer kött i Sverige än vad vi gjorde 1990.

– Det kan vara knepigt att bryta gamla vanor. Men prova till exempel att välja mer grönt på julbordet, och ta hjälp av Smergys tips, säger Sven Hunhammar, klimatchef på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

För att undvika en hög konsumtion av kött- och mejeriprodukter har Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsprojekt SMERGY tagit fram fyra fiffiga tips som hjälper dig att välja mer grönt:

1. Känn dig inte tvingad att sätta en etikett på dig själv. Du behöver inte vara vegetarian eller vegan för att äta lite mer mat som inte innehåller kött. Börja med att plocka bort lite kött här och där och ersätt med ett annat alternativ istället.

2. Kör du samma kötträtter om och om igen? Prova att vegopeppa någon av dem. Du kan ersätta köttfärs med linser eller sojafärs och kyckling med tofu. Våga även att prova nya rätter. Kanske kan du hitta inspiration på Facebook eller bloggar? Internet kryllar av vegorecept.

3. Om du vill äta kött – välj med omsorg. Alla matvaror påverkar miljön olika mycket. Om du köper en mindre mängd kött så räcker pengarna till att köpa ekologiskt kött. Använd din konsumentmakt och fråga personalen i butiken var köttet kommer ifrån.

4. Ifrågasätts dina val av mat? Välj själv när du vill diskutera. Att gå ifrån normen kan ibland ifrågasättas av andra. Ett smidigt argument som du kan ta upp är: Jag väljer bort köttet för att inte bidra till de svenska utsläppen på över ett ton koldioxidekvivalenter per person och år som beror på konsumtion av animaliska produkter. Vill du inte förklara dig, så säg bara att du valt bort djuret i dag för klimatets skull. Eller ställ en motfråga “Varför äter du kött i dag?”

SMERGY är ett EU-projekt som finns i sju länder och är en förkortning av ”Smart Energy”. Här hittar du fler jultips från projektet.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.