Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fysiker söker nya dimensioner

Publicerad: 10 november 2008, 08:35

Genom att simulera svarta hål i ett datorprogram hoppas vetenskapsmännen kunna upptäcka om universum är uppbyggt av fler dimensioner än de fyra vi normalt räknar med.


Svarta hål kan ge oss en helt ny bild av hur vårt universum egentligen fungerar. Det är i alla fall förhoppningen hos en forskargrupp på Case Western Reserve University som med en datorsimulering av svarta hål tror sig kunna ge oss nya kunskaper om varför gravitationen fungerar som den gör och om det finns dimensioner som är osynliga för oss.

Tanken är att programmet, Black Max, ska kunna förutsäga hur partiklar från ett sönderfallande svart hål ska uppträda under olika scenarier. Sedan är förhoppningen att partikelacceleratorn LHC ska kunna framställa mikroskopiska svarta hål.

Med informationen från Black Max ska LHC-forskarna kunna hitta information som tyder på att ett svart hål skapats och förintats. Sedan är det bara att se vilket scenario som passar bäst in på de data man får fram.

Forskarna hoppas kunna hitta något som låter dem knyta samman relativitetsteorin och kvantmekaniken som annars inte trivs så bra ihop alla gånger.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev