söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

G20-ländernas stöd till fossilindustrin ökar

Publicerad: 15 november 2018, 14:58

Under 2017 lade G20-länderna sammanlagt 147 miljarder USD på subventioner till olje-, kol- och gasbolag. Det hävdar en ny rapport.


Rapporten som presenteras av organisationen Climate Transparency visar att 82 procent av energin i G20-länderna kommer från fossila bränslen. Enligt rapporten har ländernas subventioner till den fossila bränsleindustrin ökat med 50 procent under det senaste decenniet. Anledningen är att regeringarna vill hjälpa branschen att möta konkurrensen från allt billigare förnybara energikällor. Trots att världens 20 största ekonomier förbundit sig att reducera sina klimatutsläpp i enlighet med Parisavtalet ökade utsläppen i 15 av länderna under 2017.

I rapporten jämförs G20-ländernas klimatmål och handlingsplaner. Rapportförfattarna drar slutsatsen att endast Indien har en plan som gör att landet skulle klara den övre gränsen i Parisavtalet. Om Ryssland, Saudi Arabien och Turkiet fortsätter föra den klimatpolitik de för idag bidrar de till en temperaturhöjning på över 4 grader.

Det G20-land som sett den snabbaste övergången till förnybara energikällor är Storbritannien där användningen av fossila bränslen minskade med 7,7 procent mellan 2012 och 2015.

Kina, som har de största utsläppen från kol, stabiliserade sina klimatutsläpp för några år sedan genom att reducera beroendet av kol. Men under de senaste två åren har utsläppen från kolsektorn ökat igen. Brasilien och Argentina har lovat att stoppa avskogningen men än så länga har så inte skett.

Enligt rapporten måste G20-ländernas klimatutsläpp börja minska inom de två närmaste åren och halveras innan 2030 om temperaturökningen ska understiga 1,5 grader.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev