Klimat
Gabriel Wikström: ”Ett uppfriskande inslag i debatten om storstaden”
Publicerad: 28 augusti 2012, 05:03
Gabriel Wikström, förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, tipsar om sin favoritbok.
Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.
Namn: Gabriel Wikström
Ålder:
26 år
Arbetar som: Förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
Favoritbok: Stadens triumf, av Edward Glaeser
Antal sidor: 263
Förlag: SNS Förlag
Varför den bör läsas: Det verkar finnas en allmän bild som hyllar lands- och glesbebyggelsen, speciellt ur en hållbarhets- och miljösynpunkt. Eller ”drömmen om trädgårdslivet” som Glaeser uttrycker det. Samtidigt får staden ofta utgöra en bov i miljödramat och urbaniseringen ses lika ofta som något negativt.
Därför är ”Stadens triumf” ett uppfriskande inslag i debatten om fördelarna med storstaden. Författaren gör upp med många myter om staden. Han sätter en problembild, går igenom en flera exempel och presenterar en rad slutsatser. På så sätt är boken upplagd som en fackbok och Harvardprofessorn Glaeser matar i uppslag efter uppslag på med fakta. Samtidigt flyter språket på bra och det gör läsningen lustfylld.
Håller jag med allt som Glaeser skriver om? Nej, det gör jag inte. I många av världens länder, och även i Sverige, ser vi en utarmning av landsbygden. Därför måste vi föra en politik som gör att hela landet lever. Vi kan inte heller bara låta marknadskrafterna styra, något som ekonomiprofessor Glaeser ibland verkar tycka. I Sverige ser vi, särskilt i storstadsregionerna, att boendesituationen är orimlig, speciellt för unga. Den nationella politiken måste därför skapa förutsättningar för ett ökat byggande och en bättre fungerande bostadsmarknad. Detta görs framförallt genom ekonomiska incitament och en rättvisare beskattning mellan olika upplåtelseformer. Om marknaden får styra får de som redan har det svårt ännu svårare. Det ser vi inte minst med den bostadspolitik som förs idag.
Men Glaeser har en poäng i att staden är en mötesplats för människor och idéer, en mötesplats som driver på utveckling och tillväxt. Debatten om framtidens storstad bör istället utgå från hur vi utvecklar hållbara städer genom att till exempel minska bilberoendet till förmån för en grönare kollektivtrafik.
Bästa citatet: Jag vill väl inte påstå att Glaeser är en citatmaskin som spottar ur sig klyftiga one-liners. Han är mer av en resonerande författare och därför är ett enskilt, kort citat svårt att välja ut. Med det sagt så tycker jag om följande av Glaesers beskrivningar:
”Våra städers skimrande spiror visar den storslagenhet som mänskligheten kan åstadkomma men också vår hybris”.
Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Alla som per definition förknippar urbaniseringen med något negativt – speciellt ur miljösynpunkt – och som behöver en tankeställare.
***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se
Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev
Anders Hellberg