Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gaffatejp för risig reaktor

Publicerad: 3 Mars 2009, 08:13

Hobbyfixarens bästa vän, gaffatejpen, kommer nu i en värstingvariant med tillnamnet ”Nuclear Grade”. Den håller kanske inte måttet för att avvärja en hotande härdsmälta, men de flesta andra reparationsuppdrag i ett kärnkraftverk klarar den förmodligen galant.


Nu kommer gaffatejpen som är ett måste i alla ingenjörers arsenal: 3M Performance Plus Duct Tape. Tillverkaren 3M har nämligen tagit fram denna klistriga tejp för att kunna förse den med tillnamnet Nuclear Grade – den är alltså anpassad för att förhoppningsvis möta de tuffa krav som ställs i en kärnkraftsanläggning.

Tejpen är avsedd för användning både inom- och utomhus, klarar av temperaturer upp till 93 grader, är vattentät samt motståndskraftig mot uv-strålning. Kanske viktigast av allt – den kan avlägsnas från de flesta ytor utan att lämna kladdiga rester efter sig.

Med tanke på att många reaktorer börjar uppnå en aktningsvärt hög ålder kommer 3M:s innovation som en skänk från ovan. Varför lägga pengar på kostsamma reparationer när man kan plocka fram tejprullen istället?

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.