Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Galen vetenskap får inte leka med vädret

Publicerad: 6 Oktober 2011, 07:21

Det är en fråga om tro. Tillskyndarna menar att planetär ingenjörskonst kan rädda världen. Skeptikerna att det är en lekstuga för galen vetenskap. Nu har det första experimentet i fullstor skala lagts på is.


Platsen är Norfolk i östra England.

Planen var att hissa upp en gigantisk ballong i himlen och koppla den till ett kilometerlångt rör. Där uppe skulle ballongen spreja ut vattendroppar för att reflektera solens strålar och på så sätt dämpa uppvärmningen på marken.

Forskningsprojektet heter Stratopsheric Particle Injection for Climate Engineering (SPICE).

Men ballongen lättade aldrig från marken. Organisationen The UKs Engineering and Physical Sciences Research Council satte stopp för planerna och menar att projektet behöver diskuteras och förankras bättre innan det blir verklighet. Starten skjuts därför upp sex månader.

Ballongexperimentet över Norfolk har utlöst en häftig debatt om nyttan med så kallad planetär ingenjörskonst.

I New Scientist skriver
krönikören Adam Corner att ingenjörerna behöver lyssna mer till vad allmänheten tycker innan de sjösätter sina visionära projekt. Annars kan det gå galet. Kanske ändrar vissa uppfattning – på samma sätt som med GMO och nanoteknik – om frågan diskuteras mer offentligt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.