Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gamla ledningar orsakar enormt vattensvinn

Publicerad: 12 mars 2018, 12:12

Nu vill ett danskt företag hjälpa Sverige att ta till vara på sitt dricksvatten.

Foto: Pixabay

Nu vill det danska mätutrustningsföretaget Kamstrup göra något åt Sveriges läckande vattenledningar.


Enligt Statistiska Centralbyrån uppgår svinnet inom svensk vattenproduktion till 20-25 procent av den totala produktionen. Det ett dubbelt så stort svinn som i Danmark, Tyskland och Nederländerna, skriver det danska mätutrustningsföretaget Kamstrup i ett pressmeddelande. Anledningen till det stora vattenförlusterna är underjordiska läckage i gamla och omfattande ledningsnät.

Med tanke på att delar av Sverige de senaste åren har lidit av vattenbrist orsakad av torra vintrar och varma somrar vore det kanske en bra idé att se efter tekniken så att mindre vatten går till spillo? Det anser i alla fall Kamstrup som i sin nya kampanj vill öka medvetenheten om svenska dricksvattenförluster. Enligt dem kan vattenbolag få reda på mycket om sitt distributionsnät bara genom att använda deras intelligenta mätteknik, fjärravläsning och nya analysmöjligheter. Tekniken innebär dessutom att bolagen slipper dyra grävarbeten.

Företaget menar dock att de inte bara har kommersiella intressen som drivkraft. Till tidningen Cirkulation säger Kamstrups svenske försäljningschef Jan Eriksson:
– Sverige har ett av världens bästa dricksvatten. Vatten är en värdefull resurs. I stället för att ta tillgången till vatten för givet bör man börja motarbeta vattenförlust och ta tekniken till hjälp.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.