Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gapen till Sveriges klimatmål minskar

Publicerad: 31 mars 2021, 09:06

Styrning och beslut som påverkar industrin har stor betydelse för att nå klimatmålen, enligt Naturvårdsverket.

Foto: Getty Images

Sverige ser ut att nå klimatmålet för 2020 och gapet till målet om nettonollutsläpp år 2045 minskar. Men mer åtgärder behövs, visar Naturvårdsverkets nya analys.


Ämnen i artikeln:

Nettonollutsläpp

Texten har uppdaterats

För att nå nettonollutsläpp år 2045 måste ett gap som motsvarar utsläppsminskningar med 53-56 procent jämfört med 1990 övervinnas. Ett gap som dock minskat jämfört med förra året, visar en ny analys från Naturvårdsverket. Bland annat bedöms ökad styrning av transporter och industri ha bidragit till utvecklingen.

”Det är positivt att gapet minskar, men vi ser också att ytterligare åtgärder behövs för att det långsiktiga målet till 2045 ska kunna nås. Styrning och åtgärder behöver komma på plats nu i närtid för att kunna ge effekt bortom 2030”, säger Johan Bogren, chef på Klimatstyrmedelsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Myndighetens bedömning är att klimatmålet för år 2020 kommer att nås och att gapet till etappmålen för år 2030 och 2040 minskar. Den långsiktiga utvecklingen påverkas enligt Naturvårdsverket bland annat av styrning och beslut som tas för industrin.

”Beslut som regeringen har tagit under 2020 om Industriklivets breddning och förstärkning tillsammans med andra stöd fyller en viktig funktion för att dela den risk som stora investeringar kopplade till industrins omställning medför”, skriver myndigheten.

Läs Naturvårdsverkets analys 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Nettonollutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.