måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Går det att ha kul i en klimatneutral ekonomi?

Publicerad: 28 juni 2019, 07:29

Hur ska man kunna njuta av livet om alla klimatpåverkande aktiviteter stoppas? Forskare i ämnet mental hälsa har sökt svaret på frågan.


Många tänker nog att livet kommer bli tristare när allt fler klimatpåverkande aktiviteter begränsas. Medan andra tycker att en kolsnål ekonomi skapar möjligheter för ett verkligt lyckligt samhälle. Kanske ligger olika uppfattningar i den frågan ibland som en osynlig vägg mellan klimatdebattörer. Därför är det intressant att läsa en artikel där forskare undersöker ämnet på torrt akademiskt vis. Den vetenskapliga debattartikeln är skriven av de brittiska forskarna Angela Druckman och Birgitta Gatersleben och är publicerad i tidskriften Journal of Public Mental Health.

Forskarna börjar med att konstatera att det inte räcker med ny teknik för att minska utsläppen radikalt. En livssstilsförändring måste också till och för att åstadkomma den ligger fokus ofta på minskad konsumtion. Som komplement förespråkar de en annan ingång, att se på hur människor använder sin tid. De kombinerar studier inom tre vitt skilda områden för att komma framåt: koldioxidsnåla livsstilar, tidsanvändning och lycka.

Lycka är ett komplext begrepp, men efter att ha gått igenom en lång rad studier sorterar de aktiviteter efter deras förmåga att skapa subjektivt välmående. Sedan jämför de med aktiviteternas beräknade koldioxidfotavtryck. Med syfte att hitta aktiviteter som har ett högt lyckoindex och ett lågt koldioxidfotavtryck.

Ingen blir kanske förvånad av listan på klimatsmarta och lyckliggörande aktiviteter. Aktiviteter som skapar social kontakt, såsom att prata med vänner och familj i hemmet, hamnar högt på listan. Mer långsiktig subjektiv lycka kan frambringas genom att delta i sporter och andra målinriktade aktiviteter som kräver fysisk och mental aktivitet. Även fritidsaktiviteter som innehåller ett element av utmaning samt social samvaro hamnar i topp. Att läsa utmanande böcker eller sjunga i kör är exempel på sysselsättningar som kan skapa den svårslagna känslan av att tiden står stilla som kallas flow.

Men, varnar forskarna, även dessa uppenbara kolsnålhetsvinnare kan göras på sätt som släpper ut en massa koldioxid i atmosfären, till exempel om kören ska flyga jorden runt på turné.

Slutsatserna är ju inte så förvånande. Men visst är det bra att på allvar diskutera klimat och lycka i samma mening.

Enligt forskarna finns det även ökade belägg för att personer som deltar i sådana här typer av lyckobringande, koldioxidsnåla aktiviteter blir mindre fokuserade på materiella mål och mer intresserade av miljön, vilket i sin tur kan öka samhällets drivkraft att förändras mot en koldioxidsnål ekonomi.

Jag vet inte om forskarna är födda på 70-talet. Men det gör inte saken mindre viktig att diskutera. För handen på hjärtat, vad vill du helst göra i dag – någonting som är bra för klimatet eller något som gör dig lycklig? Lycka vore ingen dålig drivkraft för övergången till ett klimatsmart samhälle.

Helsingborgs kommun har gått före genom att istället för klimat- eller hållbarhetsprogram lansera ett livskvalitetsprogram. Mer sånt, tycker jag.

Pernilla Strid
redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev