Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Går på djupet med oljeutsläpp

Publicerad: 24 Mars 2009, 12:14

Hamnbassängen i den spanska staden Gijon får snart påhälsning av det lite mer udda slaget. Ett stim robotfiskar ska nämligen söka efter giftiga utsläpp i vattnet och slå larm om olyckan är framme.


Ett stim robotfiskar som har tagits fram av brittiska forskare kan bli vårt nya vapen i jakten på giftiga utsläpp i haven. Fiskarna är 1,5 meter långa, påminner om karpar till utseendet och har sensorer som kan upptäcka olika slags föroreningar.

Information om eventuella utsläpp överförs sedan trådlöst till en basstation, dit fiskarna även kan återvända för att ladda upp sina batterier.

Robotfisken ska snart testas i skarpt läge. Ett stim med fem fiskar släpps lösa i hamnen i den nordspanska staden Gijon i slutet av nästa år. Om testet faller väl ut räknar projektgruppen med att tekniken kan komma till användning i floder, sjöar och hav över hela världen.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.