tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Garanterat säkert biogödsel av matrester

Publicerad: 13 mars 2003, 06:30

Linköpings Biogas AB har fått det första certifikatet för kompost och rötrest. Certifikatet ska garantera att den biogödsel som produceras vid biogasanläggningen utan risk kan användas inom jordbruket.


För att certifieras måste produkten ska innehålla en garanterad nivå av näringsämnen och ha en jordförbättrande struktur. Däremot måste halterna av exempelvis ogräsfrön, tungmetaller och smittämnen hållas mycket låga.

Under drygt ett år har processen kring biogasanläggningen övervakats av SP, Sveriges Provnings- och forskningsinstitut. Såväl råvaror som transporter och behandling har kontrollerats vid regelbundna undersökningar. Kontrollerna kommer att fortsätta löpande även sedan certifikatet överlämnats.

Linköping Biogas producerar varje år cirka 50 000 kubikmeter biogödsel av restprodukter från livsmedelsindustrin som rötas tillsammans med stallgödsel och matavfall från storkök. Biogödseln levereras till ett 30-tal lantbruk i regionen.

Certifieringen är ett frivilligt system, framtaget i samarbete mellan tillverkare av kompost och rötrest, lantbruks- och livsmedelsbranschen, jordtillverkare, myndigheter, forskare och RVF – Svenska Renhållningsverksföreningen.

Ordförande i styrgruppen är Ola Palm, forskningschef vid JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik.
Mer information om certifieringen finns på JTI:s webbplats.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev