Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gasbranschen: Förlåt oss, vi räknade fel

Publicerad: 20 oktober 2009, 05:09

Köer, dåligt tryck i pumparna och tvärslut på gas. Det är vardagen för Stockholms gasbilister.


Ämnen i artikeln:

BiogasMotor

Kritiken från bilisterna har varit massiv mot tillgången på fordonsgas. Ringlar sig inte köerna långa till pumparna kan det bero på att gasen helt enkelt är slut. Nu går Svenska Gasföreningen ut med en ursäkt till trötta bilister. I ett pressmeddelande förklarar branschorganisationen att orsaken är den hastigt ökande efterfrågan på fordonsgas.
– Stockholm ligger tre år efter Malmö och Göteborg där naturgasen fungerat som en bro till en välfungerande gasmarknad. Branschen gläds åt den stora efterfrågan och jobbar hårt för att få mer biogas och fler tankstationer. Gasbilsförare kan köra med gott samvete, men det måste vara förutsebart och enklare att tanka gas i Stockholm, säger Anders Mathiasson, vd för Svenska Gasföreningen, i ett pressmeddelande.

I ett brev som nu skickas ut till gasbilsförare i Stockholm ber organisationen, Aga, Eon, Stockholms Gas, och Biogas Öst om ursäkt för kaoset. De akuta problemen uppges bero på ett haveri på en biogasanläggning som leverar gas till mackarna i Stockholm. Samtidigt förklaras att en back-up-anläggning borde klarat gasförsörjningen, något som dock misslyckats på grund av gasmarknaden som ökat 30 procent i år.

Ett antal åtgärder utlovas också. Vid årsskiftet 2009/2010 ska nya gasvolymer nå Stockholm från Örebro. Den gas-back-up som finns ska byggas ut med 100 procent. I mars ska sopbilar få en egen mack i Älvsjö söder om Stockholm, något som ska skapa mindre trängsel vid de publika pumparna. I april 2010 ska två nya mackar finnas på plats och i september ska ytterligare biogasvolymer nå Stockholm från Katrineholm.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

BiogasMotor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.