Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gasum: Vi kan inte vänta på ny teknik för att lösa klimatproblemen

Publicerad: 6 september 2019, 07:02

Foto: Gasum

Motståndet mot fossilgas, så kallad naturgas, växer i Sverige och Europa. Samtidigt ökar Gasum, Nordens största leverantör av flytande naturgas och även Sveriges största producent av biogas, sina investeringar i gasinfrastruktur. Vd Johanna Lamminen säger att ökade satsningar på fossilgas är nödvändigt för att nå klimatmålen.


Motståndet mot fossilgas och fossilgasinfrastruktur växer i Europa. På fredagen planeras en aktion där hundratals människor  från Sverige och övriga världen genom civil olydnad ska försöka stoppa en planerad terminal för flytande fossilgas i Göteborgs hamn. Liknande aktioner har gjorts i Tyskland av organisationen Ende Gelände och på Irland drivs också en kampanj mot byggandet av en fossilgasterminal i floden Shannons mynning.

Gasum är Nordens största leverantör av flytande naturgas och även Sveriges största producent av biogas. Gasum är inte inblandade i den planerade LNG-terminalen i Göteborg, men företaget har under senare år investerat tungt i svensk gasinfrastruktur. Johanna Lamminen säger till Aktuell Hållbarhet att utbyggnaden av gasinfrastruktur är en förutsättning för att kunna utveckla marknaden för förnybar gas.
– Naturgas är en brygga mot ett klimatneutralt samhälle. Varje gång naturgas ersätter kol så reducerar den koldioxidutsläppen med 40 procent och när naturgasen ersätter oljebaserade drivmedel som är reduceringen 20 procent. Dessutom möjliggör investeringar i infrastruktur för naturgas att produktion av biogas får större möjligheter att utvecklas, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Johanna Lamminen anser att transportsektorns utsläpp är den främsta klimatutmaningen och tror att klimatmålen kommer att bli mycket svåra att nå om inte LNG blir en del av lösningen.
– Jag tror inte vi har tid att vänta på den nya teknik som krävs för att vi ska kunna elektrifiera tunga transporter och sjöfarten. När det kommer till naturgas och biogas så finns tekniken redan på plats.
Fossil gas ska enligt Gasum på sikt ersättas av biogas och redan i dag ökar företaget kraftigt produktionen av biogas både i Sverige och Finland. Gasum har dock inte satt någon slutdatum för sin distribution av fossil gas.

Organisationen Folk mot fossilgas uppger att aktionen som påbörjas på fredagen väntas bli den största olydnadsaktionen för klimatet hittills.
”För både människors och klimatomställningens skull behöver vi agera när ny infrastruktur för fossilenergi byggs, år 2019. Klimatkrisen är här. Fossilgasexpansionen är här. Men det är motståndet också”, säger Jennie Nyberg, talesperson för Folk mot fossilgas, i en kommentar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.