Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gasutvinning ur ”mördarsjö” ska rädda liv

Publicerad: 3 juni 2014, 07:14

När som helst kan den östafrikanska ”mördarsjön” explodera av gastryck. Nu jobbar en svensk ingenjör för att utvinna energi ur vattnet och på så vis undvika en livsfarlig katastrof.


Tidigare fanns tre så kallade mördarsjöar i världen, men efter att två av sjöarna kollapsade på 80-talet och dödade 1 800 personer finns nu bara Kivusjön kvar, skriver Dagens Industri.

Sjön, som ligger mellan Kongo och Rwanda, fylls på med koldioxid från underjorden och sätter igång en process som fyller vattnet med stora mängder metangas. När som helst kan vattentrycket ge vika för gasen. Enligt DI skulle en explosion kunna döda flera hundra tusen människor i området då koldioxidutsläppen leder till syrebrist och kvävning.

Den svenska civilingenjören Nicolas Suazo jobbar med projektet KivuWatt som går ut på att utvinna gasen via rör i vattnet. Kritiker menar att tekniken kan öka risken för en katastrof men en senator i Rwandas parlament säger till DI att det vore en enorm tillgång om projektet lyckas. Projektet sätts snart i verket.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev