Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gåta: Strandad val funnen 800 meter från kusten

Publicerad: 6 Oktober 2011, 08:16

Teorierna om hur den strandade valen kommit upp på land – 800 meter från kusten – går isär. Kidnappning av rymdvarelser menar somliga, extremt tidvatten gissar andra. Här kan du se filmen.


En död val hittades förra veckan mitt på en åker på den Engelska pittoreska landsbygden. Frågan som alla förstås ställde sig var hur valen kom dit – och media började genast spekulera. UFO-bloggen Planet Under Attack hävdade förstås bestämt att valen blivit bortförd av utomjordingar och kopplade valfyndet till en rad mystiska saker som hänt i området det senaste året – döda valar, en hittad handgranat från andra världskriget och en ansamling märkliga korn som spolats upp.

Andra medier skrev kort och gott att valen fallit ner från himlen. En ytterligare teori från experter på valar är att valen spolats upp på land i sin jakt på föda och sedan pressats vidare av tidvatten. Valen tros ha dött av kvävning efter att den tippade över på sidan och täppte till sitt blåshål.

Valen som påträffades var av arten sejval som tillhör familjen fenvalar. Att sejvalar spolas upp på längs den brittiska kusten är ytterst ovanligt och har bara inträffat tre gånger de senaste 20 åren.

Här kan du se filmen från Yorkshire Wildlife Trust:

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.