Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gåtan om duvornas ”Bermudatriangel” är löst

Publicerad: 31 januari 2013, 12:46

I åratal har forskare förbryllats över att duvor, som vanligtvis är utmärkta navigatörer, flyger vilse när de släpps från en viss plats i delstaten New York.

Ämnen i artikeln:

Forskning

Mysteriet började redan på 60-talet då professor Bill Keeton från Cornell University försökte förstå duvors häpnadsväckande förmåga att hitta hem när de släpps på platser de aldrig tidigare sett.

Han släppte ut duvor på olika platser i delstaten New York och upptäckte till sin förvåning att de som släpptes från Jersey Hill, nära Ithaca, blev desorienterade och flög omkring planlöst.

50 år senare har Jonathan Hagstrum från US Geological Survey hittat en möjlig förklaring – nämligen att fåglarna skapar ”akustiska kartor” av sin omgivning.

– Fåglar navigerar genom att använda en kompass och en karta. Kompassen är oftast solens position eller jordens magnetfält, men kartan har varit okänd i årtionden. Nu har jag upptäckt att de använder ljud som ett slags karta, säger Jonathan Hagstrum till BBC News.

Han menar att duvorna använder infraljud, ett extremt lågfrekvent ljud som människor inte kan höra.

– Ljudet har sitt ursprung i havet. Vågor i djuphavet stör och skapar ljud både i atmosfären och på jorden. Du kan mäta den här energin var du än befinner dig på jorden, även i mitten av kontinenterna.

Men vad är det då som gör att duvorna flyger vilse från Jersey Hill?

– Vind- och temperaturstrukturen i atmosfären över New York gör att ljudet bänds över just Jersey Hill, vilket gör att fåglarna inte kan höra det där.

Han påpekar dock också att fåglar även använder annan topografisk, troligen visuell, information för att navigera på platser där de är förtrogna med landskapet.

Studien publiceras i Journal of Experimental Biology.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev