Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gatstenarna som rensar luften

Publicerad: 2 December 2008, 07:13

Betongstenar som förvandlar kväveoxiden i avgaserna till ofarliga nitrater provas i Holland. Det är universitetet i Twente som fått en hårt trafikerad provsträcka i staden Hengelo för att testa sin vidareutveckling av en japansk uppfinning.


Gatstenarnas övre skikt innehåller titandioxid, ett fotokatalytiskt material som med hjäp av solljus omvandlar kvävemonoxiden till harmlösa nitrater – salter som sedan regnet eller kommunala sopmaskiner kan spola bort.

Tekniken är japansk och runt tio år gammal. Men det blev aldrig någon succé. Det hade för hög halt av titandioxid, vilket gjorde gatstenarna alldeles för dyra, förklarar professor Jos Brouwers för brittiska The Engineer.

– Vi räknar med att 30 till 40 procent kväveoxid kan neutraliseras, säger Jos Brouwers.

Stenläggningen ska vara klar nu i vinter och om det inte ligger en massa snö i vägen börjar jämförande mätningar av luften på de två sektionerna av Castorweg som belagts med vanlig respektive ”luftrenande” stenläggning i början av nästa år. Slutliga resultat ska redovisas före sommaren.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.