Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ge besked om klimatarbetet!”

Publicerad: 15 mars 2017, 09:33

DEBATT Moderaterna ligger mycket nära Sverigedemokraterna i klimatfrågorna och måste ge besked om vilka delar av Sveriges klimatarbete de är beredda att förhandla om, skriver Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.


Klimatskeptiker har fått större utrymme i medierna det senaste året, jämfört med tidigare, enligt en ny rapport sammanställd av biståndsorganisationen Vi-skogen. Dessa krafter har, i och med Donald Trumps framfart, vädrat morgonluft. På hemmaplan är det främst Sverigedemokraterna som konsekvent förnekat omfattningen av människans påverkan på klimatet. De kan nu med Moderaternas utsträckta hand få stort politiskt inflytande.

Anna Kinberg Batra har gett besked om att hon vill börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen. Men om vilka förslag det rör sig har Moderaterna inte velat svara tydligt på. Inte heller gällande en av vår tids största ödesfrågor, klimathotet, får vi några tydliga svar. Detta trots att Moderaterna ligger nära Sverigedemokraterna på flera klimatpolitiska områden.

Jag vänder mig därför till Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaternas gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet. Kommer du att samarbeta med Martin Kinnunen (SD) om att:

• Skära ned budgeten för klimat- och miljö med närmare åtta miljarder kronor under de kommande fyra åren? Det skiljer trots allt inte mer än 100 miljoner mellan era förslag till nedskärningar.

• Skära ned klimatinvesteringar som ger grön tillväxt i våra kommuner och regioner med 700 miljoner kronor? Precis som SD vill ni ju slopa regeringssatsningen ”Klimatklivet” som beräknas minska utsläppen av växthusgaser med 600 000 ton per år.

• Slopa finansiering till SMHI? SD vill minska finansieringen med 11 miljoner kronor då partiet menat att SMHI bedriver ”tendentiös opinionsbildning” om klimatförändringar. Även ni Moderater vill ju skära ner på SMHI och dess klimatforskning.

För oss Socialdemokrater kommer det aldrig bli aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna. Inte bara för att vi står långt ifrån varandra i olika sakfrågor, utan för att det är ett parti som har sitt ursprung i nazismen och vit makt-rörelsen. Att SD är ett extremt parti är en analys som vi tycks dela med Centerpartiet och Liberalerna.

Så, Jonas Jacobsson Gjörtler – är SD ett parti som du kommer att sluta överenskommelser med? Ni Moderater är skyldiga väljarna ett besked nu.

Matilda Ernkrans (S), ordförande miljö-och jordbruksutskottet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.