Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

GE bygger enorma vindturbiner i Norge

Publicerad: 1 juli 2010, 09:26

General Electric fortsätter att expandera sin europeiska vindkraftverksamhet – nu med fyra jätteturbiner i sydvästra Norge.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

I tisdags meddelade General Electric (GE) att de planerar att bygga fyra havsbaserade vindturbiner i Rogaland i sydvästra Norge. Vindkraftverken, som kommer att byggas i samarbete med Statoil och Lyse, beräknas stå klara under 2012.

Samtliga turbiner kommer att vara av GE:s största modell, med en kapacitet på 4 megawatt och en rotordiameter på hela 110 meter (vilket kan jämföras med en normalstor fotbollsplan som är 105 meter lång).

GE har tidigare i år tecknat ett avtal med Göteborg Energi om att bygga ett vindkraftverk av samma modell i Göteborgs Hamn, som planeras att vara i drift redan 2011.

– Med Statoil, Lyse och Göteborg Energi har vi funnit tre utmärkta partners som kan hjälpa oss att visa upp vår offshore-teknik. Vi är fortsatt optimistiska när det gäller potentialen för den havsbaserade vindkraften, och tror att vår samarbetsstrategi kommer att öka vår tillväxtpotential inom sektorn, särskilt i Europa där vi ser oerhörda möjligheter, säger Victor Abate, vice vd på GE Power & Water’s Renewable Energy Business, i ett pressmeddelande.

Både GE och Siemens satsar allt mer på riktigt stora vindkraftverk, främst för att maximera effekten av de ofta begränsade kustområdena.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.