Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Ge en kvinna en toalett och hon kan erövra världen”

Publicerad: 24 Mars 2016, 06:22

Foto: Fredrik Hjerling

DEBATT Frågor om vatten, jämställdhet och klimat hör ihop, skriver Linnéa Engström, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.


När toppolitiker i USA vill framstå som goda spenderar de en del av sin kampanjkassa på välgörenhet. Hillary Clinton valde Oceana och Women in the World Foundation. Det är inga dåliga val. Hillary är feminist. Därför är ett engagemang i globala vattenfrågor och kvinnors rättigheter ett självklart val.

Temat för årets Världsvattendag har varit ”Vatten för hållbar tillväxt”. Tillgång till rent vatten borde vara en mänsklig rättighet. Siffrorna talar sitt tydliga språk: en av tio människor saknar tillgång till rent vatten. En av tre saknar tillgång till en toalett. Det finns fler människor som har en mobiltelefon än en toalett. Konsekvenserna är långtgående, särskilt för kvinnor.

Det finns flera tydliga kopplingar mellan tillgången till vatten och jämställdhet.

- Det handlar om tid. Ansvaret att hämta vatten väger tungt på kvinnorna på landsbygden i många länder. Ge kvinnor tillgång till vatten och de slipper lägga tid på att hämta det och tiden kan utnyttjas till annat, som till exempel skolgång.
- Det handlar om säkerhet. Kvinnor utan tillgång till toalett måste leta sig ut i mörkret för att uträtta sina behov och riskerar då att bli utsatta för våldtäkt. Det är en daglig verklighet för många kvinnor som lever i flyktingläger.
- Det handlar om hygien. I fattiga länder slutar många flickor skolan när de får mens, eftersom det inte finns tillgång till vatten eller toaletter i skolbyggnaden. Det är inte heller ovanligt att vårdcentraler eller sjukhus saknar tillgång till rent vatten, vilket ökar risken för dödliga infektioner i samband med förlossningar.
- Det handlar också om att kunna sätta mat på bordet. Människor vid kuststater är beroende av vad vattnet kan ge dem: att ekosystemen inte pressas till kollaps genom till exempel överfiske, eller att smutsigt spillvatten från industri och avlopp förgiftar vattnet. Kvinnor stannar kvar hemma när männen reser iväg på arbete på annan ort. Kvinnor jobbar i beredningsindustrin samtidigt som de sköter hemmet och tar hand om barnen.

Det är också ingången för mig när jag i april börjar arbeta med lagförslaget om hur EU:s fiskeflotta ska kunna fiska hållbart i vatten som ligger utanför EU:s gränser. EU har i decennier bedrivit överfiske i fattigare länders vatten. Det har man kunnat göra genom att ingå lukrativa avtal om fiskerättigheter med länder som till exempel Västafrika. År 2013 fick EU en reformerad fiskelagstiftning som innebär att EU:s fiskeflotta måste respektera mänskliga rättigheter och bara får fiska på det överskott av fisk som eventuellt finns.

Nu gäller det att skärpa lagstiftningen så att privata avtal också inkluderas och att täta till maskhålen i lagstiftningen som fortfarande gör att många fattiga länders vatten är överfiskade.

I reformarbetet med lagstiftningen tänker jag särskilt lyfta jämställdhetsperspektivet och kvinnors roll när det gäller matsäkerhet i de länder som EU har fiskeavtal med. Därför kommer jag att ordna en hearing i Europaparlamentets fiskeutskott och bjuda in kvinnor från hela världen för att diskutera och samla in erfarenheter kring hur vi kan jobba med att stötta kvinnor på lokal nivå i dessa länder.

Vi behöver fler satsningar på kvinnors arbete lokalt, eftersom frågor om vatten, jämställdhet och klimat hör ihop. Kvinnor är starka förändringsaktörer, om de får möjligheten att lyfta sig själva ur fattigdom. En sådan grundläggande sak som tillgång till en toalett med rent vatten kan vara en viktig början.

Linnéa Engström, Europaparlamentariker (MP) vice-ordförande i fiskeutskottet, medlem av miljö- och jämställdhetsutskotten

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.