Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ge företag möjlighet att göra avdrag för klimatkompensation”

Publicerad: 25 oktober 2016, 04:09

Foto: Riksdagen

DEBATT Det är olyckligt att regeringen sorterar bort förslag som uppmuntrar näringslivet att engagera sig i klimatfrågan och som ger stor klimatnytta, skriver riksdagsledamöterna Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson, och Jonas Jacobsson Gjörtler (M), gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet.


Klimatutmaningen är global. Efter många år av förhandlingar och ett flerårigt, gediget arbete av både Alliansregeringen och nuvarande regering är det mycket glädjande att världens länder kunde enas om det klimatavtal som nu träder i kraft. I klimatavtalet har länderna förbundit sig att hålla den globala medeltemperaturen väl under två grader, och göra ansträngningar för att medeltemperaturen inte ska öka mer än 1,5 grader.

För att nå klimatavtalets ambitiösa mål krävs det att alla länder tar ansvar och genomför åtgärder på flera olika nivåer. Vi behöver agera internationellt, nationellt och lokalt. Det offentliga har en viktig roll, men avgörande för framgång är att samtidigt involvera och uppmuntra privatpersoner och företag att också agera. Tyvärr nedprioriterar regeringen återigen näringslivet.

I Moderaternas plan för ett starkare Sverige ingår att det ska löna sig att anstränga sig och att göra rätt. Företag som vill minska sin klimatpåverkan kan i dag göra det genom att vidta direkta åtgärder för att minska verksamhetens utsläpp av växthusgaser. Sådana kostnader utgör sedvanliga driftskostnader och får dras av vid inkomstbeskattningen.

Men företag kan även vilja klimatkompensera på andra sätt, där kostnader i dag inte kan dras av vid inkomstbeskattningen. Det kan exempelvis ske genom att stimulera verksamhet som direkt eller indirekt ger positiva miljöeffekter såsom trädplantering.

Klimatet är en högt prioriterad fråga och därför föreslår vi en möjlighet för företag att göra avdrag för annullering av utsläppsrätter som utgör kapitaltillgångar, i syfte att klimatkompensera för växthusgaser som har släppts ut i den egna verksamheten. Vi vill också utvidga avdragsmöjligheten till att gälla fler typer av klimatkompensation för att stödja och uppmuntra näringslivets engagemang för miljö och klimat.

Omkring 35 procent av utsläppen i Sverige omfattas i nuläget av EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU ETS). Regeringen flaggade i våras för att man ville ge möjlighet till avdrag för företag som köper och annullerar utsläppsrätter. Regeringen valde tyvärr att inte gå vidare med förslaget i sin budget. Vi föreslår därför att avdragsrätten ska införas.

Men vi nöjer oss inte med det. Vi vill dessutom utvidga avdragsmöjligheten till att även gälla andra mekanismer såsom Clean Development Mechanism (CDM) och Verified Emission Reductions (VER). CDM är projektbaserade investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser i utvecklingsländer som lyder under Kyotoprotokollet. VER är en utsläppsrätt från ett frivilligt kontrollerat projekt, ofta med ett upplägg liknande FN-systemet (CDM).

Genom att utvidga avdragsmöjligheten ges större valfrihet och fler möjligheter för företag att göra klimatnytta som även i större utsträckning kan anpassas till företagets verksamhet. Eftersom avdragen dessutom kan göras mer kostnadseffektiva blir klimatnyttan större för de pengar som satsas.

Med de avdragsmöjligheter vi föreslår kan både klimatnytta, hälsovinster och teknikutveckling gynnas eftersom CDM-projekten bland annat bidrar till trädplantering och främjande av förnybar energi, vilket i sin tur gynnar infrastruktur och kunskap- och tekniköverföring till projektlandet.

Klimatfrågan kräver handling och inte bara ord. Vi föreslår, i motsats till regeringen, att avdraget för klimatkompensation införs och vi utvidgar dessutom avdragsmöjligheten till att gälla fler typer av klimatkompensation. Det är olyckligt att regeringen sorterar bort förslag som uppmuntrar näringslivet att engagera sig i klimatfrågan och som ger stor klimatnytta. Det hämmar utvecklingen av bra åtgärder som krävs för att nå våra ambitiösa klimatmål.

Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson
 Jonas Jacobsson Gjörtler (M), gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.