måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GE pumpar in 500 vindmiljoner i Sverige

Publicerad: 25 mars 2010, 07:47

Amerikanska GE investerar 3,4 miljarder i utveckling av havsbaserad vindkraft. 500 miljoner går till Sverige och vidareutveckling av tekniken GE kom åt vid Scanwind-köpet i fjol.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Totalt investerar GE 3,4 miljarder kronor i utveckling av havsbaserad vindkraft, meddelar företaget. Karlstad och Göteborg är i fokus för de 500 miljonerna av pengarna som hamnar i Sverige. Utvecklingen ska ske i Sverige, Norge, Tyskland och Storbritannien.

I Karlstad ska ett nytt havsbaserat 4 MV-verk utvecklas och i Göteborg ska GE ansluta sig till Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers. En test- och demoversion av 4 MV-verket ska byggas i Göteborgs hamn. Forskningscentrumet i Karlstad, i dag med 18 anställda, väntas växa till 50 personer 2016.

– Genom investeringen i Karlstad och samarbetet med Chalmers visar vi vårt engagemang i den nordiska regionen och vår vilja att bidra till kunskapsutvecklingen inom vindkraft i Sverige. I och med att det nya vindkraftverket delvis kommer att utvecklas och testas i Sverige kan vi garantera att det kommer att fungera i vårt klimat och under våra vindförhållanden. Vi kommer att kunna presentera en mycket stark produkt för havsbaserad vindkraft och dess svåra förhållanden, säger GE:s Norden-vd Hans Enochson, i ett pressmeddelande.

I 4 MV-turbinen som enligt GE blir en av företagets största ska teknik användas som GE kom över då koncernen köpte Scanwind av Morphic förra året. Det är drivlina och styrteknik till de direktdrivna turbinerna som kommer att användas.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev