Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GE:s stora jakt på idéer

Publicerad: 14 juli 2010, 08:23

Igår presenterade General Electric tillsammans med ett antal ledande riskkapitalbolag GE Ecomagination Challenge: Powering the Grid. En öppen innovationstävling som kallas ”den största jakten på idéer någonsin”.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den globala tävlingen riktar sig till tekniker och entreprenörer och uppmanar dem att dela med sig av sina bästa idéer och tillsammans ta sig an utmaningen att bygga nästa generations elnät, som ska möta framtidens behov. GE och dess partners – Emerald Technology Ventures, Foundation Capital, Kleiner Perkins och Rockport Capital – kommer att utvärdera idéerna och investera totalt 200 miljoner dollar i de mest lovande förslagen.

Tävlingen pågår mellan 13 juli och 30 september och är uppdelad i tre olika klasser: Renewables, Grid Efficiency och Eco Homes/Eco Buildings. Utöver möjligheten att utveckla och kommersialisera en idé i samarbete med GE så kommer fem vinnare dessutom att erhålla kontantpriser på 100 000 dollar var.

GE:s styrelseordförande och koncernchef Jeff Immelt sade vid presentationen att företaget själva inte kan komma upp med alla bra idéer, men att man däremot har möjligheten att utveckla och kommersialisera det smarta nätet snabbt.

– På GE har vi investerat stort i digitala energilösningar och ser detta som en betydande marknad för oss, men vi kan inte göra det på egen hand, sade Immelt.

http://challenge.ecomagination.com finns mer information om tävlingen, samt möjlighet att skicka in egna bidrag.

Utöver tävlingen presenterade GE dessutom två produktnyheter. Den första är Wattstation – en elbilsladdare kompatibel med smarta nät som ska minska laddningstiden från 12-18 timmar till 4-8 timmar, förutsatt full Level 1-laddning av ett 24 kWh-batteri. Nästa nyhet är Nucleus – en enhet för datalagring och kommunikation, som ska ge konsumenterna säkra uppgifter om deras elanvändning och kostnader, så att de kan fatta mer välgrundade beslut om hur och när de ska använda strömmen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.