måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gemensam satsning på hållbart byggande

Publicerad: 16 juni 2009, 10:01

Igår grundades Sweden Green Building Council. Bakom satsningen står tolv företag inom bygg- och fastighetsbranschen och målet är att gemensamt utveckla miljö- och hållbarhetssektorn i branschen

Ämnen i artikeln:

Byggbranschen

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Driften av byggnader står idag för 30 till 40 procent av världens energiförbrukning. Sweden Green Building Council, eller SGBC vill påverka beslutsfattare, sprida kunskap och arbeta fram verktyg för att nå konkreta resultat som förbättrar byggnaders miljöpåverkan.
– Vi har en mängd olika bra miljöinitiativ i Sverige. Det här forumet har ambitionen att ta till vara på den kunskapen samt samla alla dessa initiativ under ett paraply, säger organisationens nytillträdde ordförande Monica von Schmalensee.

Monica von Schmalansee arbetar till vardags som vice vd för White Arkitekter. Hon berättar att branschens kunder idag ofta vill jämföra olika lokalers miljöklass på ett objektivt sätt.
– Att ta fram en internationellt gångbar standard för miljöklassning blir därför en av de första konkreta aktiviteterna för SGBC. Utgår vi från kundernas efterfrågan i vårt arbete och gör miljöarbetet transparent, då blir det också konkreta resultat, säger hon.

Förutom
White Arkitekter är också Fastighetsägarna Sverige, Vasakronan, Akademiska hus, Skanska, NCC, IVL, SEB, Stockholm Stad, Malmö Stad, Sweco samt DTZ idag medlemmar i SGBC.

En
annan sak som SGBC gör direkt är att söka medlemskap i världsorganisationen World Green Building Council.
– Det finns nationella Green Building Councils i hela världen. De största finns i USA, Canada och England. För att bli medlem i den globala organisationen finns ett antal ganska hårda krav. Organisationen måste drivas i stiftelseform och ägs av ett stort antal grundare som kan sägas representera hela branschen. Organisationen får inte heller vara vinstdrivande.

En annan uppgift blir att bygga upp den svenska organisationen och rekrytera en VD.

småningom är det tänkt att man ska bredda organisationen och värva fler medlemmar från bygg- och fastighetsbranschen.
– Med ett svenskt Green Building Council får vi nu möjligheten att samla aktörer som verkligen vill göra byggnader mer miljövänliga, bostäder såväl som kommersiella lokaler. På så sätt blir vi en starkare part i samtal med politiker, myndigheter och andra beslutsfattare. En unik plattform som också lyfter fram Sverige som föregångsland i miljöfrågor i ett internationellt sammanhang, säger Monica von Schmalensee.

Hur känns det att bli vald till ordförande?

– Det känns riktigt stort och spännande. Det är så många som arbetat med de här frågorna i så många år. Nu börjar deras arbete bära frukt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev