söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gemensam vindkraftstyrning på Gotland

Publicerad: 1 juli 2019, 18:13

På Gotland kan nu alla vindkraftverk styras gemensamt i fråga om hur de ska användas så optimalt som möjligt.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


På Gotland, som har utsetts av regeringen till ett pilotprojekt i energiomställningen, har genombrott gjorts bland annat för att styra vindkraftsparken. Av Gotlands 136 vindkraftverk kan nu 133 styras gemensamt i fråga om hur de ska användas för att bäst bidra med förnybar energi. Modellen för att styra vindkraftanvändningen har fått namnet Vindstyr och är en av de första av sitt slag.

– Jag vet inte någon annan plats där det här har gjorts tidigare. Det unika är att kunna styra både gamla och nya anläggningar gemensamt, säger Josefin Knudsen, styrelseledamot i energibolaget Ownpower Gotland.

Den gemensamma styrningen gör det möjligt att bättre anpassa vindkraftverken till de driftneddragningar som måste göras vid exempelvis uppgraderingar. På så sätt regleras alla vindkraftägare lika mycket och vindkraftförsörjningen blir effektivare och jämnare.

Under ett seminarium i Almedalen på måndagen diskuterades även hur Gotland kan bli en förebild för Sverige och övriga världen när det kommer till att nå 100 procent förnybar energiproduktion. En slutsats var att tekniken och finansieringen sällan är den stora utmaningen. Snarare handlar det om beteenden och målkonflikter. På Gotland handlar det exempelvis om en konflikt mellan vindkraftsutbyggnad och artskydd. En annan fråga som väckte debatt under seminariet handlar om huruvida det är rätt eller inte att dra en tredje elkabel mellan Gotland och fastlandet.

– Den tredje kabeln är en förutsättning för att Gotland ska kunna nå miljö- och klimatmålen tidigare än övriga landet, sa Eva Nypelius (C), ordförande i kommunstyrelsen, Region Gotland.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev