Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gener ökar risk för hjärtinfarkt av föroreningar

Publicerad: 26 februari 2015, 10:24

– Det är intressant att se att vissa personer är mer känsliga för trafikföroreningar, säger doktoranden bakom forskningen till Miljöaktuellt


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 26 februari.

Personer med vissa gener löper ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar till följd av trafikföroreningar. För en specifik gengrupp är risken till och med fördubblad.

Det här visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som nu ska följas upp. 618 patienter med hjärt- och kärlsjukdomar och 3 614 slumpmässigt utvalda kontrollpersoner ingick i studien.

Göteborgsforskarna har fokuserat på variationer i en gengrupp kallad GST – en antioxidant som hjälper till att motverka de skadliga effekterna av föroreningar som vi andas in och av resultatet framgår att exponering för förorenad luft relaterad till trafiken ökar risken hos människor med särskilda genetiska variationer, och hos en gengrupp är risken alltså fördubblad.

Doktoranden Anna Levinsson, som står bakom avhandlingen, vågar inte uttala sig om hur stor del av den svenska befolkningen som är i riskzonen.

– Men det är intressant att se att vissa personer är mer känsliga för trafikföroreningar. Det kan berätta för oss varför luftföroreningar har ett samband med hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon till Miljöaktuellt.

Just den här forskningen är ny. Men att trafikföroreningar orsakar hjärt- och kärlsjukdomar är känt sedan tidigare.

– Världshälsoorganisationen har beräknat att omkring 40 procent av alla hjärt- och kärlsjukdomar är en följd av luftföroreningar, säger Anna Levinsson till Miljöaktuellt.

Läs pressmeddelandet.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.