Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Generaldirektören om extremvädret: ”Vi har inte underskattat riskerna”

Publicerad: 18 september 2014, 07:43

Miljöaktuellt intervjuar Helena Lindberg, generaldirektör för MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 september.

Sverige står väl rustat och har inte underskattat riskerna med översvämningar, skogsbränder och skyfall. Det hävdar Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
– Mitt svar är nej. Det finns en god förståelse för att vi behöver ta höjd och identifiera de risker och sårbarheter som blir följden utav klimatförändringarna som i sin tur leder till mer extremt väder. I Sverige har vi absolut klart för oss att vi behöver vidta åtgärder, säger Helena Lindberg till Miljöaktuellt.

Enligt henne har Sverige en lång tradition av att arbeta systematiskt, att till exempel göra risk- och sårbarhetsanalyser och att tänka ur ett allriskperspektiv, både på kommunal, regional och statlig nivå.
Det finns fortfarande stora utmaningar för att få fram rätt kunskap och infrastruktur. Den nya höjddatamodellen har varit ett viktigt instrument att få på plats. Även översvämningskarteringar och stabilitetskarteringar för skred är enligt henne viktiga för att lyfta kunskapen och ingångsvärdena för beslutsfattare.

Den svenska organisationen för klimatanpassning har fått kritik för att inte vara tillräckligt koordinerad. Helena Lindberg anser att MSB:s roll är att jobba förebyggande, inte minst mot kommunerna, och att höja medvetenheten hos medborgarna.
– För MSB är målet i första hand att förebygga så att problem inte inträffar. Samtidigt ska vi se till att aktörer kan vara så väl rustade som möjligt när något väl händer. I år har vi exempelvis efterfrågat alla kommuner att bedöma sin förmåga att hantera skyfall, vilket nu förstås känns väldigt aktuellt. Men visst är det så att vi även behöver jobba med förväntansnivåer hos både medborgare och andra, det vill säga lyfta frågan om vi kan ha ett samhälle där allt hela tiden fungerar friktionsfritt.

Artikeln publiceras i sin helhet i nästa nummer av tidningen Miljöaktuellt.

På Miljöaktuellts klimatanpassningskonferens 24 september diskuteras olika sätt att hantera framtidens naturolyckor.Hitta programmet och anmäl dig här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.