Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Generalras för Volvo

Publicerad: 23 oktober 2008, 12:58

I går nytt storvarsel på CE – i dag botten ur på börsen efter en katastrofrapport.


Volvo redovisar en vinst efter finansnetto på 2,9 miljarder kronor för det tredje kvartalet. Men analytikerna hade räknat med 4,79 miljarder och följden blev ett jätteras på börsen. Kvart över nio hade aktien fallit med 19 procent.

"Efter ett första och andra kvartal med rekordtillväxt och rekordvinster bromsade försäljningstillväxten in mycket snabbare än väntat under det tredje kvartalet, vilket syns i resultatet. Konjunkturnedgången har avsevärt förstärkts av den globala finansiella krisen", kommenterar koncernchefen Leif Johansson i rapporten.

Och inbromsningen är makaber. Volvo AB fick inte en enda tillkommande lastbilsorder i Europa under det tredje kvartalet, enligt GP. Orsaken är att redan lagda ordrar har avlägsnats i samma takt som nya order tillkommit. Nettot är således noll.

Rapporten kom dagen efter att dotterbolaget Construction Equipment varslat 850 personer. Orsaken till varslet är avmattningen av världsmarknadsläget för anläggningsmaskiner, enligt Volvo.

Av de jobb som försvinner finns 200 i Arvika, 200 i Braås, 200 i Eskilstuna och 150 i Hallsberg, rapporterar GP. Ett hundratal tjänstemannajobb försvinner också men det är ännu oklart var.

Tidigare i höst varslades 500 personer på Volvo Construction Equipment. Nu är det alltså dags igen. "Orsaken till varslen är avmattningen av världsmarknader för anläggningsmaskiner", skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Gårdagens besked innebär att Volvo CE gjort sig av med en tredjedel av personalen på kort tid. De massiva uppsägningarna till trots uppges ingen nedläggning av VCE:s svenska anläggningar vara aktuell.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.