Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Generationsskifte bland handverktygen

Publicerad: 13 februari 2009, 09:21

Litium-jon i handverktyg kommer på bred front. Teknik360 har testat om det funkar.


Den här vintern har det varit generationsskifte bland handverktygen. Litium-jon har blivit standard i alla tillverkares nyare sortiment i allt från små skruvdragare till tyngre slagborrar. Teknik360 har valt ut två favoriter i floden av nya energiska prylar.

Glöm nickelkadmium och nickelmetallhydrid. Batterier med litium-jon slår dem på nästan alla punkter. Till att börja med håller de laddningen betydligt längre. Nickel-varianterna kräver att man använder dem direkt efter laddning. Enligt Black & Decker håller 3,6-voltsbatteriet i deras nyaste lilla skruvdragare laddningen upp till 18 månader.

Testade prylar

Dessutom får du samma styrka med mindre batteristorlek – alternativt mera styrka med bibehållen storlek. Typiskt har flera av årets mellanstora skruvdragare ersatt den stora och tunga batteriklumpen under handtaget med ett batteri som ryms in i handgreppet. Dewalts 36-volts litium-jonbatteri väger lika mycket som ett gammalt nickelbaserat 18-voltsbatteri, ett nytt på 14,4 lika mycket som ett äldre på 9 volt.

Tre gånger längre driftstid lovar de flesta. Black & Decker beskriver en ny 14,4-voltare med orden: 40% mindre, 80% starkare och 20% lättare jämfört föregångaren.

Överlag handlar det också om en ny generation litiumjonbatterier. Förhoppningsvis tål de kyla bättre än tidigare generationer (det finns en diskussion på byggahus.nu om li-jon och kyla). Definitivt klarar laddar de fortare och klarar fler uppladdningar. De Walt skryter med en egen ”nanofostfat-litiumjon” (blå kraftkorn?), en teknik som klarar 2000 laddcykler att jämföra med 750 för nickelmetallhydrid.

Milwaukee C12 D
En typisk nykomling är skruvdragaren C12 från Milwaukee i vad vi tycker är minsta acceptabla storlek. Den ger ett omedelbart gediget intryck och liksom utstrålar kraft. Plast och gummi i hölje och handgrepp, metall i motor- och växelhus. Vridmoment i mjuka/hårda förband 10 respektive 19 vilket är över snittet i klassen.

Fyra röda lysdioder visar återstående laddning, en vit diod lyser upp arbetsytan. Laddar på en halvtimma. Två batterier och en laddare medföljer i en robust väska. Chucken är ett snabbfäste för sexkantsbits. 14 stegs momentinställning och ett borrläge. Vikt strax under kilot och pris runt 1 850 med moms.

Bosch Uneo
Favorit nummer två är en helt egen skapelse. Bosch kombinerar nämligen skruvdragare, borr och borrhammare i ett litet kompakt skal. Alltihop väger bara 1,1 kg och är kanske mer hobbymaskin än proffsverktyg. Men Uneo är sympatiskt mångkunnig och med en udda formgivning som medger tvåhandgrepp. Håller man den med en hand känns den däremot framtung, vilket är vår enda invändning.

Observera att Bosch inte säger slagborr utan borrhammare. Och den lilla pneumatiska hammarfunktionen ger samma kombination av mjuk studs och effektivitet som stora borrhammare. Slagstyrkan är 0,9 Joule vid 4800 slag i minuten, stora borrhammare presterar två till tre Joule. Tegel och cement var inga problem för testapparaten medan stenar i källarmuren krävde tyngre artilleri.

Stora borrhammare har sds-fästen – alltså snabbfästen som snäpper fast borrar och mejslar definitivt, inte relativt som vanliga chuckar. Med Uneo lanserar Bosch en minivariant kallad SDS Quick. Än så länge är man då låst till betongborr från Bosch. Men i chucken passar också borr och skruvbits med sexkantsskaft. Laddningen tar tre timmar. Några borr och bits med följer i verktygsväskan som givetvis också rymmer laddaren. Pris runt 1 500 kronor.

Tummen upp för för nya batterityper i nya verktyg alltså. Batteritekniken har vi redan mött i mobiltelefoner och datorer. Nästa gång möter vi dem i elbilar!

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.