Klimat
Generna avgör hur populär du är
Publicerad: 27 januari 2009, 08:22
Var en människa hamnar i den sociala hierarkin och hur många vänner man har är till viss del ärftligt.
Att vissa människor alltid verkar vara i centrum medan andra håller sig lite för sig själva är rätt uppenbart för alla som varit på en fest någon gång. Exakt varför det är så är det väl ingen som kunnat svara på, men nu visar ny forskning att våra gener åtminstone har en del med saken att göra.
Det är forskare från Harvard och UC San Diego i USA som undersökt om vår sociala kompetens kan vara nedärvd. I undersökningen ingick 1 110 vuxna tvillingar, både identiska och tvåäggstvillingar. Forskarna gjorde en karta över varje persons sociala nätverk. Det visade sig då att det fanns större samhörighet mellan identiska tvillingars sociala nät än för tvåäggstvillingarna.
Undersökningen visade också att olika människor har olika roller i de sociala nätverken. Vissa människor befinner sig alltid i centrum av de sociala näten och har mängder med kontakter medan andra rör sig i periferin och har betydligt färre sociala kontakter. Givetvis finns det också de som rör sig mellan ytterligheterna, men alla verkar ha en viss plats i de sociala näten som de dras till även när de hamnar i nya sociala nät.
Forskarna har en hypotes om att det kan finnas evolutionära anledningar till dessa olika beteenden. Deras idé är att det genom vår existens varit bra att vara i centrum av det sociala nätet för då har man många kontakter som gör att man lättare kan få reda på var det finns mat och om det finns rovdjur i närheten, med mera. Om en smittsam sjukdom börjar sprida sig så är dock risken att drabbas mycket större för den som har många kontakter så vid de tillfällena är det individer i periferin som klarar sig bäst och får tillfälle att föröka sig.
Forskarna menar att både beteenden och sjukdomar sprids genom sociala nät på sätt som kan beskrivas vetenskapligt. Genom att utforska detta mer hoppas de kunna hitta metoder för att kunna minska effekterna av epidemier och även att kunna sprida beteenden som exempelvis bidrar till att minska antalet överviktiga i samhället.
Jonnie Wistrand