Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Generösa villkor lugnade Kista

Publicerad: 11 December 2008, 08:57

De upprörda känslorna på Sony Ericsson i Kista dämpades betydligt i onsdags när villkoren för uppsägningarna blev konkreta. Generösa avtal fick många att känna sig sig ganska nöjda.


Ämnen i artikeln:

Sony Ericsson

Slutsumman blev betydligt lägre än de 870 personer som varslades i höstas. 411 personer i Kista, 47 i Lund och 13 i Hässleholm sades upp under onsdagen.

Uppsägningarna börjar i de flesta fall gälla från årsskiftet, men i praktiken gäller individuella överenskommelser. Några lämnar lokalerna omgående, andra jobbar kvar månaden ut eller till och med en bit in på nästa år för att överlämna eller slutföra arbetsuppgifter. Ytterligare några har möjlighet att jobba ytterligare upp till sex månader.

– Det har varit en jobbig process och den grundläggande besvikelsen över att verksamheten i Kista bara läggs ner finns kvar. Men när vi läser våra avtal står det klart att företaget faktiskt bjudit till en hel del. De som bara hade en månadslön att kräva fick fyra och många får tolv månadslöner, ofta med tjänstebilen kvar hela året. Och de äldre, över 55, fick ännu bättre villkor, säger en av de uppsagda till Teknik 360.

Fackliga källor beskriver också avtalsvillkoren som ovanligt bra i jämförelse med villkoren inom till exempel bilindustrin just nu.

Bitterheten över att erfarenheten hos utvecklarna i Kista förskingras finns dock kvar.

– Varför slår de så hårt mot oss och så lindrigt mot Hässleholm och Lund, är en vanlig fråga som inte fått något svar.

Och bakom sådana närliggande frågor finns en utbredd känsla av att det var ett politisk beslut som betyder att utvecklingen gradvis flyttas österut. Läs Japan.

Det är också där som all utveckling av Androidplattformen inom Sony Ericsson sker.

Pär Rittsel

Ämnen i artikeln:

Sony Ericsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.