Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Genialt: Nu kommer den transportsmarta sprayflaskan

Publicerad: 9 november 2010, 10:43

Replenish har utvecklat en smart sprayflaska för att undvika onödiga transporter av vatten.


De flesta har förstått det korkade i att importera flaskvatten hundratals mil, när det redan finns utmärkt vatten i våra kranar. Men visste ni att enbart fem procent av innehållet i en rengöringsspray består av faktiskt rengöringsmedel? Resten – hela 95 procent – är helt enkelt vanligt vatten, som vi kunder betalar för att frakta och förvara. Knappast den bästa lösningen för miljön.

Replenish har därför utvecklat en alternativ lösning i form av en tvådelad sprayflaska. Den övre delen säljs tom, medan den undre kapseln är full av koncentrerat rengöringsmedel. Det enda man behöver göra är att skruva på kapseln och fylla själva flaskan med vanligt kranvatten. Och sprayflaskan är utformad för att klara minst 10 000 sprayningar, tillräckligt för att hålla en pedant städmaniker sysselsatt i åratal.

Och enligt Wired News är Replenish dessutom billigare än vanligt rengöringsmedel. En flaska med en kapsel går lös på 52 kronor och en påfyllningskapsel kostar 26 kronor. Men då innehåller en kapsel tillräckligt med koncentrat för fyra fulla vattenpåfyllningar. Och eftersom företaget erbjuder gratis frakt så blir priset för en flaska rengöringsmedel alltså 6,50 kronor (om man bortser från engångskostnaden för sprayflaskan).

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.