Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Genmanipulerat virus bygger solceller

Publicerad: 28 april 2011, 05:00

Forskare har lyckats tämja genmanipulerade virus och använda dem för att producera mer effektiva solceller.


Ämnen i artikeln:

ForskningGrön ItSolpaneler

Vid Massachusetts Institute of Technology har en grupp forskare med hjälp av kolnanorör förbättrat solcellernas förmåga att fånga ljus, något som andra forskare misslyckats med.

I en solcell träffar solljuset ett ljuskänsligt material som i sin tur släpper ifrån sig elektroner som kan omvandlas till spänning. Med kolnanorör ska elektronerna lättare hitta rätt väg, men hittills har svårigheten varit att separera ledande och halvledande nanorör från varandra.

Forskarnas något kontroversiella lösning är en genmanipulerad variant av viruset M13 som både kan minska klumpbildningen i halvledande nanorör och samtidigt producera nyckelämnet titandioxid som behövs för att fånga ljuset.

Metoden har ökat effektiviteten från åtta till 10,6 procent och tekniken väntas kommersialiseras inom kort. Produktionen kan ske i rumstemperatur och sägs bara tillföra ett nytt moment i tillverkningen av solceller. Arbetet har publicerats i tidskriften Nature Nanotechnology.

Anders Magnusson

Ämnen i artikeln:

ForskningGrön ItSolpaneler

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.