Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Genombrott för storskalig algodling

Publicerad: 5 september 2014, 08:48

En ny textilinnovation ska göra algodling till en mångmiljardindustri i Europa.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 5 september.

I det EU-finansierade forskningsprojektet At Sea har man nu lyckats utveckla en typ av avancerade textilier som kan användas för flytande algodling. Metoden ger högre avkastning än traditionell odling. Tester på försöksanläggningar i Norge, Skottland och Irland har gett hela 16 kilo alger per kvadratmeter. Det är tre till fem gånger mer än dagens metoder – att skörda vilda alger eller att odla med hjälp av rep.

I september ska testerna utökas för att se om de flytande mattorna går att använda för storskalig, kommersiell odling. Enligt projektsamordnare Bert Groenendaal från Belgienbaserade bolaget Sioen Industries SA gör de nya textilierna att algodling kan ske storskaligt och det kan skapa en mångmiljardindustri i Europa.

– Algodlingens ekonomiska potential är enorm. Företagen är intresserade av alger för många olika användningsområden, till exempel livsmedel och livsmedelstillsatser, djurfoder, kemikalier och till och med bränsle, säger han i ett pressmeddelande.

Jämfört med dagens arbetsintensiva och resurskrävande metoder kan textilierna stödja många algväxter och går varken sönder eller lockar till sig oönskade växter eller blötdjur. I projektet medverkar sju företag och fyra forskningscentrum.

Projektet har sökt patent för textilierna och efter att försöken är färdiga nästa sommar är planen att starta ett företag och att anlägga en större odling.

Relaterat:
ABB satsar på alger.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.