Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Genombrott för vargsamtal

Publicerad: 9 januari 2013, 10:05

Parterna i Vargkommittén överens på flera punkter.


Parterna i Vargkommittén – bland dem jägare,samer och naturvänner – har förhandlat fram en gemensam avsiktsförklaring och lämnat över till miljöminister Lena Ek.

– Det här är ett stort steg framåt, säger landshövdingen i Uppsala län Peter Egardt, ordförande i Vargkommittén, till UNT.

– Det är ett första steg på vägen, men de stora knäckfrågorna återstår, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare hos Svenska Rovdjursföreningen.

När det gäller genetiskt tillskott är man överens om fördelen med naturlig invandring för att få fram en frisk vargstam.

– För att vargstammen ska bli långsiktigt livskraftig måste den få en naturlig genetisk kontakt med sina artfränder österut. Regeringen bör därför bereda vägen för invandring och inte bara satsa på artificiell inplantering, som ju visat sig vara väldigt svår att genomföra i praktiken, säger Ann Dahlerus.

Det skadeförebyggande arbetet har varit en annan pusselbit. Kommittén är överens om att det allmänna måste ta på sig ett större ekonomiskt ansvar. De pekar till exempel på hur viktigt det är att finansiera underhåll av stängsel, bortfall av betesersättningar och ökade foderkostnader. Liksom att full ersättning utgår om olyckan är framme.

Synen på skyddsjakt har varit ett annat trätoämne. I förklaringen ställer sig parterna bakom formuleringen att skyddsjakt ”är nödvändigt och viktigt för att minska skador och öka acceptansen för vargpolitiken”.

Nivåerna för gynnsam bevarandestatus måste vara vetenskapligt grundade, menar parterna i åsiktsförklaringen. Enligt Ann Dahlerus på Svenska Rovdjursföreningen kräver detta en öppen och bred vetenskaplig översyn av de underlag som handlar om gynnsam bevarandestatus.

I Vargkommittén som tillsatts av regeringen sitter Svenska rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Föreningen svenska fäbodbrukare, Svenska jägareförbundet, Jägarnas riksförbund, Svenska samernas riksförbund, LRF samt Sveriges kommuner och landsting.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev