Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Genombrott i ETS-förhandlingarna: ”Patienten överlevde”

Publicerad: 12 maj 2022, 09:27

Europaparlamentets sessionssal i Strasbourg.

Foto: Fredrik Persson / TT

Förhandlingarna om EU:s utsläppshandelssystem har gått trögt i Europaparlamentet, men nu verkar parterna gjort ett genombrott i samtalen. Huvudförhandlaren Peter Liese (EPP) säger att partigrupperna kommit överens om flera kompromisser.


Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenEts

Under onsdagen bekräftade Europaparlamentets huvudförhandlare Peter Liese, som tillhör kristdemokratiska EPP, att ”en bred majoritet” i miljöutskottet ställt sig bakom flera kompromissförslag för att reformera utsläppshandelssystemet, ETS, rapporterar nyhetssajten Ends. I början på nästa vecka sker omröstningen.

Ledamöterna ska bland annat ha kommit överens om inkluderingen av sjöfartssektorn år 2024 utan gradvis infasning och ett ”bonus-malus-system” för tilldelning av gratis utsläppsrätter. 

”90 procent av frågorna omfattas av breda kompromisser som definitivt har majoritet nästa vecka, andra är fortfarande kontroversiella”, säger Peter Liese, enligt Ends. 

Han syftar framför allt på förslag som en majoritet bestående av socialdemokratiska S&D, EFA (de Gröna), Vänstergruppen och liberala Renew Europe enats om. Det handlar om en utfasning av gratis utsläppsrätter till år 2030 samt en engångsminskning – även kallat ”rebasing” – av cirka 205 miljarder utsläppsrätter. Tillsammans skulle förslagen minska utsläppen i de sektorer som omfattas av ETS med 67 procent till 2030 jämfört med 2005. EU-kommissionens ursprungliga förslag skulle innebära en utsläppsminskning på 61 procent. 

Peter Liese säger att ändringsförslagen visserligen kan få majoritet i miljöutskottet, men sannolikt falla vid en omröstning i parlamentet och att inget tyder på att medlemsländerna stöder dessa, enligt Ends. 

Vad gäller planerna på det som kallas för ett andra ETS som omfattar byggnader och vägtransporter ska partigrupperna enligt Peter Liese nått vissa ”smärtsamma” kompromisser. Han säger att det nya föreslagna ETS-systemet ”låg på intensivvårdsavdelningen i april” medan det nu står klart att ”patienten överlevde”, rapporterar Ends.

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenEts

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.