Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Georg Kell: AI och big data kan stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Publicerad: 2 juli 2018, 10:45

Foto: Jon Röhne

Artificiell intelligens och big data har potential att förbättra och förenkla företags och finanssektorns metoder för att säkra mänskliga rättigheter. Det menar Georg Kell, styrelseordförande på Arabesque och grundare av UN Global Compact.


Georg Kell, grundare och den första ledaren av FN Globla Compact, är splittrad kring utvecklingen av hållbarhetsarbetet i världens bolag de senaste 20 åren. Å ena sidan har det hänt otroligt mycket sedan Global Compact startade den 26 juli år 2000. Å andra sidan, menar Georg Kell, är det fortfarande bara en minoritet av världens 75 000 noterade företag som bryr sig om hållbarhetsfrågor över huvud taget.
– Å ena sidan har det hänt otroligt mycket. När vi startade fanns det inget ramverk för mänskliga rättigheter, företagens utsläpp ansågs vara externaliteter som få brydde sig om och företagens arbetskraft sågs som en kostnadsfaktor som behövde minimeras. I dag finns det hundratals ramverk och hos många företag har polletten trillat ner och de har förstått att hållbarhetsarbete är lönsamt. Samtidigt utgör företagen med ett aktivt hållbarhetsarbete fortfarande en minoritet. Majoriteten företag i världen bryr sig inte om hållbarhet utan strävar enbart efter kortsiktig vinstmaximering, säger Georg Kell när Aktuell Hållbarhet träffar honom i Almedalen.

I dag arbetar Georg Kell som styrelseordförande för den hållbarhetsinriktade kapitalförvaltaren Arabesque.
– Det är i finanssektorn som de stora stegen mot hållbarhet tas just nu. Företagen har genom åren utvecklat sitt arbete sakta men säkert men finanssektorn har helat tiden varit en bromskloss. Sedan två, tre år sker emellertid hållbarhetsutvecklingen i finanssektorn väldigt snabbt. Det stora genombrottet kom då det slutgiltigt stod klart att bolag med ett ambitiöst hållbarhetsarbete i genomsnitt presterar bättre ekonomiskt än företag med lägra hållbarhetsambitioner.

Arabesques strategi för kapitalförvaltning går ut på att mäta bolags hållbarhetsarbete genom artificiell intelligens och så kallad ”big data”.  Under morgonen har Georg Kell talat tillsammans med Rädda Barnen om hur dessa tekniker kan förändra hur mänskliga rättigheter och barns rättigheter ska kunna mätas bättre.
– Social hållbarhet har länge varit den svaga länken i den så kallade ESG-kedjan. Förhoppningsvis kommer AI och big data kunna stärka den länken, säger Georg Kell.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.