Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Geräthandbuch

Publicerad: 19 juli 2007, 20:00

Alla vet att handböcker är usla. Uselt språk, usla bilder och obegripliga förklaringar. Vem fattade handboken till videobandspelaren? Det här är något helt annat!


Dokumentationen är det som oftast brister i moderna produkter. Usla handböcker eller tunna blad som inte ger någon klarhet i hur apparaten ska användas. Dessutom för det mesta skriven på bruten japansvenska av någon underbetald källaröversättare.

Dokumentation när den är som bäst

Måhända gjorde tyskarna inte mycket bra under andra världskriget, men skriva handböcker, det kunde de. En kamrat som kommit över en del unika dokument från Nazityskland visar upp ett par klenoder på sin website www.zenza.se/vw. Han har helt enkelt gått och snokat omkring i Peenemünde och pratat med folk som jobbat där.

Vedergällningsvapen 1

Handboken till V-1-raketen är helt enkelt oslagbar vad gäller klarhet och logik. Allt förklaras, funktion, igångsättning och provning.

Så här bra dokumentation hittar du inte till dagens apparater. Handboken innehåller sprängskisser och sammansättningsritningar som måste ha tagit många manår att färdigställa manuellt under andra världskriget. Som dokumentatör står man bara och gapar inför denna fulländade produkt.

Dessutom finns reservdelslista och ljudprover.

www.zenza.se/vw/gh/gh.pdf

Skriv ut och digga!

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.