Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Giant jets nu på film

Publicerad: 27 augusti 2009, 02:34

De kan bli 7 mil höga. De förmodas överföra lika mycket energi som vanliga blixtar. Nu har de filmats.


Visst vet du att blixten slår mellan ett moln och jord, eller hur. Men det är inte hela sanningen. Enorma energimängder slår dessutom från molnet och uppåt, ut mot världsrymden. Det har varit svårt att fotografera, men nu har amerikanska forskare lyckats.

Det var under orkanen Cristobal förra året som amerikanerna lyckades filma de enorma, 60-70 kilometer höga strålarna som slog upp från stormmolnen och nådde jonosfären. På grund av sin storlek kallas de för ”giant jets” och man antar att de överför ungefär lika mycket energi som de blixtar som slår ned mot marken.

Egentligen har vi väldigt dåliga kunskaper om jordens elektriska kretslopp, men så mycket är klart att gigantic jets slår upp mot jonosfären, som är ledande, precis som marken. Den är helt enkelt bara ett annat jordplan. Då är det inte heller underligt att energiutlösningen är ungefär likvärdig i båda fallen.

De har bara fotograferats fem gånger sedan 2001, men nu är de både filmade och mätta. En av dem sägs ha överfört en ström på 730 ampere till jonosfären och varit 75 kilometer hög. Laddningen var negativ.

En mindre, sk blå jet.

Det har varit svårt att fånga gigantic jets på film eftersom de uppstår så snabbt och kameran måste hinna vridas mot dem just när de uppstår. Forskarna hade mest tur som lyckades filma den senaste urladdningen. Kamerorna hade ställts in på att fotografera sk ”sprites” som man första gången fick en bild på år 1989. Sprites är elektriska urladdningar som flyter ovanför ovädersmoln och är färgade röda eller blå och har tentakler, ungefär som maneter, som hänger ned.

Tidigare har man både sett och fotograferat blå och vita ”jet” från rymdfärjan och röda jets från höghöjdsflygplan. De blå blixtarna slutar dock "bara" cirka 30 kilometer över markytan. Färgerna skvallrar om vilka gaser som joniseras, mest syre och kväve. Förståss.

Läs mer och se film på www.nsf.gov/news/news_images.jsp?cntn_id=115440&org=NSF
Andra himlafenomen här: www.sky-fire.tv/index.cgi/INDEX.HTML
Alla typer av blixtar avhandlas här: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.