Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gift i dricksvattnet överfördes från föräldrar till barn

Publicerad: 17 mars 2014, 11:59

I december förra året beslutade Kallinge kommun att stänga av vattnet eftersom det innehöll det skadliga ämnet PFOS. Hur länge kemikalien funnits i vattnet är oklart men boende i området kan ha överfört ämnet till sina barn under graviditeten.


I december förra året beslutade Kallinge kommun att stänga av vattnet eftersom det innehöll det skadliga ämnet PFOS. PFOS användes bland annat i brandsläckningsskum från 80-talet till mitten av 00-talet.

Hur länge kemikalien har funnits i grundvattnet, eller hur höga halterna har varit, vet man inte men klart är att gifterna stannar kvar i kroppen i många år och det finns inget sätt att avgifta de som har höga halter PFOS i blodet.

SVT har intervjuat Martinique Enarsson som bott i Kallinge i hela sitt liv. Hon har PFOS i blodet och har också överfört kemikalien till sina tre barn under tiden hon var gravid och medan hon ammade.

– Jag hoppades ju att de kollade vattnet för hälsofarliga ämnen. Jag hoppas ju att det inte ska skada dem. Man ger dem ekologisk mat och sen går de och dricker giftigt vatten i stället, säger Martinique Enarsson till SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.