Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftbolag köpte sig fria från ansvar

Publicerad: 25 september 2012, 04:56

Bolaget gjorde 100 000 sjuka med giftigt oljeavfall. Sen köpte de sig fria från ansvar. Nu kräver NGO:er en polisutredning.


Det är SR Ekot som berättar att Amnesty och Greenpeace nu kräver en polisutredning mot det holländska företaget Trafigura som 2006 dumpade giftigt oljeavfall i staden Abidjan i Elfenbenskusten och gjorde hundratusentals människor sjuka.

Enligt organisationerna lyckades Trafigura och dess chefer köpa sig fria från ansvar genom att betala 1,6 miljarder kronor till landets regering. Då summan var betalt lades också åtalet ner mot Trafiguras chefer. Pengarna var tänkta att gå till katastrofens offer, men så här sex år senare är det många drabbade som inte fått någon ersättning alls.

Amnesty och Greenpeace konstaterar också att katastrofren helt hade kunnat undvikas om Trafigura följt EU:s regler. Organisationerna kräver nu en riktig polisutredning kring omständigheterna runt katastrofen för att på så sätt kunna ge de drabbade upprättelse.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News