Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gifter i badrumsskåpet: Så skiljer sig svenskar från danskar

Publicerad: 25 april 2017, 08:47

Danskarna både röker och dricker mer än svenskarna men när det kommer till hygienprodukter är det betydligt viktigare för danskarna att använda giftfria produkter.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Under våren kommer Svanen att släppa en ny rapport som handlar om skillnaden mellan svenskar och danskar när det kommer till vad man har i sitt badrumsskåp. Danskarna både röker och dricker mer än svenskarna men när det kommer till hygienprodukter är det betydligt viktigare för danskarna att använda giftfria produkter. Enligt Svanen är utbudet av miljömärkta hygienprodukter sex gånger större än i Sverige, trots att man bygger på samma kriterier eftersom Svanen-märkningen är nordiskt gemensam. Enligt Fredrik Holm som skriver rapporten på uppdrag av Svanen kan skillnaden mellan Sverige och Danmark ha historiska förklaringar.
– När konsumtions -och miljöintressena började förenas i slutet på 1980-talet så hade vi i Sverige väldigt många diskussioner kring sopsortering och källsortering. Den diskussionen har man inte alls haft i Danmark, där hamnade man istället i ett kemispår. Jag tror möjligen att det kan ha att göra med att Danmark är ett litet och tättbefolkat jordbruksland, de har betydligt mer problem med dricksvattenkvalitet och liknande, säger Fredrik Holm som också menar att Danmark har en mer aktiv konsumentrörelse än Danmark.
– I Sverige har vi Sveriges Konsumenter men det är ju ingen jättestor organisation. I Danmark finns Forbrukarrådet och det har ungefär lika stort inflytande som Naturskyddsföreningen i Sverige, men inom konsumentområdet istället för ett naturområdet. De har drivit de här frågorna hårt och tagit många fighter med den kemitekniska industrin.

Men trots danskarnas försiktighet behöver de svenska konsumenterna inte vara rädda för att använda sina hygienprodukter menar Fredrik Holm.
– Sverige och Danmark har samma grundläggande lagstiftning för både miljömärkta och icke miljömärkta produkter. Det är kosmetikaförordningen som ligger i botten. Det handlar mer om konsumentattityd. I Danmark har man valt att fokusera på kemifrågor medan Sverige har valt att fokusera på sopsortering och källsortering. På det området ligger danskarna långt efter Sverige.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.