Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftfärgerna tillåtna igen – efter tio års förbud

Publicerad: 13 mars 2012, 09:25

Kemikalieinspektionen ger grönt ljus för kopparbaserade båtbottenfärger. Här är kritiken.

Ämnen i artikeln:

Kemikalieinspektionen

I gårdagens DN finns artikeln "Så väljer du rätt bottenfärg till båten". Bakgrunden är Kemikalieinspektionens klartecken till kopparbaserade färger, som varit förbjudna i tio år:
‒ De nya kopparfärgerna klarar precis riskbedömningen för Östersjön och har därför fått godkänt för att användas där, säger Kurt Haglund på Kemikalieinspektionen till DN.

Miljöborgarrådet i Stockholm, Per Ankersjö (C), är på facebook kritisk till DN:s vinkling av artikeln:
‒ Rubriken på denna artikel skulle lika gärna kunna vara "Så här kan du bidra till att förgifta Östersjön". Här framgår inte att kopparfärg är allt annat än bra, här framgår inte att det finns alternativa sätt att få bort påväxter och här framgår inte att man ska samla in färgrester som spolas av skrovet och betrakta det som farligt avfall. Det GÅR att vara miljövänlig som båtägare.

Han får medhåll i akademin, där klartecknet för kopparfärgerna ses som ett bakslag för miljön. Docent Britta Eklund vid IMT, Institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet, har gjort flera studier av giftiga båtbottenfärger, och säger till P4 Sörmland:
‒ Jag tycker det är lite olyckligt, för de kopparfärger som fanns runt millenniumskiftet fick inte fortsatt godkännande. Efter det så har det kommit fram en hel del alternativa metoder och de har blivit mer vanliga runt om i landet. Därför tycker jag att det är väldigt olyckligt att man igen tillåter kopparläckande färger.

Tidigare har kopparbaserade färger varit tillåtna på västkusten, men inte på östkusten. Koppar är giftigt och förhindrar därmed påväxt på båtbottnarna, vilket bland annat minskar bränsleförbrukning och båtägarens rengöringsarbete när båten ska upp för säsongen. Dock läcker kopparen ut i vattnet från båtbottnen. Zinkbaserade färger fungerar efter samma princip, men de klassas nu som bekämpningsmedel av Kemikalieinspektionen och stoppas därför. Det välkomnas av Britta Eklund, men att istället godkänna kopparbaserade giftfärger kommer att leda till att det blir svårare för de giftfria alternativen, säger hon till P4 Sörmland.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev