Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftfri förskola: Nu ska kriterierna fram

Publicerad: 3 juli 2014, 22:53

Nu har uppdraget att ta fram kriterier landat hos den nya upphandlingsmyndigheten.


Ämnen i artikeln:

MiljöstyrningsrådetNaturskyddsföreningen

Samma dag som Miljöstyrningsrådets upphandlingsverksamhet flyttade in hos Konkurrensverket kom uppdraget från regeringen: ta fram kriterier för en giftfri förskola.

Uppdraget är baserat på Miljöstyrningsrådets förstudie som utgår från områdena leka, äta, sova. Förutom upphandlingskriterier ingår det i uppdraget att ta fram webbutbildningar, informationsmaterial med mera. Den 4 maj 2015 ska uppdraget vara klart.

– Vi har redan krav på många områden som kan användas för en giftfri förskola såsom möbler, textilier, städtjänster och kemtekniska produkter. Vi ska nu se över dem och sammanställa dem till en helhet, säger Maria Azziopardi, en av de cirka 20 anställda på Miljöstyrningsrådet som jobbat med upphandling som nu alltså gått över till Konkurrensverket.

Alla de förskolor som nu väntar ivrigt på upphandlingskriterierna kan börja med att följa Naturskyddsföreningens rekommendationer efter föreningens nyligen genomförda projekt på området och till exempel rensa ut gamla plastleksaker och köpa ekologisk mat.

– Det finns exempel på att man har kunnat göra det utan att det har blivit dyrare, genom att köpa in stora partier. Kommuner måste också tänka långsiktigt. Det är barnen i kommunen som drabbas, vad kostar det i förlängningen, säger Annie Stålberg som även hon gått över från Miljöstyrningsrådet till Konkurrensverket och fortsatt jobba med frågan.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.