Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftig Östersjölax exporteras som delikatess till Frankrike

Publicerad: 8 maj 2013, 10:38

Den svenska Östersjölaxen är så giftig att EU förbjudit export till andra medlemsländer. Men minst tre fiskgrossister har trotsat förbudet och exporterat stora mängder lax, bland till annat Frankrike där fisken anses vara en delikatess.


Ämnen i artikeln:

EuFrankrike

2002 satte EU upp gränsvärden för hur mycket miljögifter fisk får innehålla för att säljas i medlemsländerna. Men Sverige förhandlade fram ett undantag från reglerna som innebär att svenskar, inom landet, får äta och sälja fisken som i resten av EU anses för giftig.

Motkravet var att svenska myndigheter skulle gå ut med kostråd att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året.

Men det var fortfarande olagligt för svenska yrkesfiskare att exportera laxen till andra EU-länder. Trots detta har minst tre svenska fiskgrossister exporterat sammanlagt 150 ton Östersjölax, främst till Frankrike där laxen anses vara en delikatess. Det avslöjar SVTs Uppdrag Granskning i kvällens program.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuFrankrike

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.