Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftiga ämnen på världens tak

Publicerad: 3 december 2010, 11:35

Farliga nivåer av de giftiga ämnena arsenik och kadmium har hittats i snön på toppen av mount everest.


Ämnen i artikeln:

Tungmetaller

Provtagningar av snön från Mount Everest bergssidor och topp visar att den innehåller farliga nivåer av arsenik och kadmium. Det rapporterar New Scientist. Nivåerna av båda ämnena överstiger gränsvärdena som utfärdats av US Environmental Protection Agency.

Världens tak – Mount Everest – är täckt med giftiga tungmetaller.

Provtagningarna har gjorts av en student vid University of Southern Maine som klättrade nästan ända upp till toppen år 2006. Proverna är tagna var 300:e meter mellan 5334 och 7772 meter över havet. Alla proven visade på höga nivåer av arsenik och kadmium. Och nivåerna ökade ju högre upp proverna togs.

Kraftiga
höga vindar fyllda med damm kombinerat med föroreningar från den asitatiska industrin tros ligga bakom ämnena på "världens tak".

New Scientist konstaterar också att fyndet av giftiga ämnen på Mount Everest är problematiskt för de klättrare som varje år försöker bestiga berget. Klättrarna är nämligen beroende av snön som de smälter och dricker.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Tungmetaller

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.