Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftigare luftföroreningar på vintern

Publicerad: 7 december 2015, 08:05

Naturvårdsverket larmar om allt giftigare luftföroreningar i städer under vintertid.


Ämnen i artikeln:

FöroreningarNaturvårdsverketUtsläpp

Anledningen till att luftföroreningar i städer ökar i dagsläget beror på att grövre partiklar frigörs vid vägslitage, till följd av dubbdäcksanvändning. Dessa partiklar är giftiga och påverkar både sjukligheten och dödligheten, menar Naturvårdsverket.

– Sjuklighet och ohälsa från luftföroreningar innebär kostnader för samhället. Fina partiklar från trafiken och från industri- och energiproduktion är ett väsentligt luftkvalitetsproblem som Sverige och EU har arbetat intensivt med de senaste decennierna, säger Johan Bogren, chef enheten för styrmedel klimat och luft på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Under senaste tio åren har ett tiotal medelstora och stora städer i Sverige överskridit miljökvalitetsnormen för partiklar som syftar till att skydda människors hälsa och miljö. Städerna lyckas inte uppfylla de krav som ställs genom vårt medlemskap i EU. Det innebär att Sverige nu riskerar att hamna inför rätta i EU-domstolen och få höga böter.

”Problemen med luftföroreningar och slitage från användning av dubbdäck måste vi ta hand om i Sverige och noga väga fördelar med dubbdäck mot kostnader och lidande på grund av ohälsan de bidrar till”, skriver Naturvårdsverket, som är den huvudansvariga myndigheten i arbetet att uppnå Sveriges miljömål för Frisk luft, ett arbete som är mycket viktigt både ur hälsosynpunkt och för att leva upp till Sveriges åtagande gentemot EU.

– Andelen fordon med dubbfria vinterdäck har ökat i Sverige. Det har varit en bidragande orsak till att situationen i dagsläget har blivit väsentligt bättre och överskridandena av EU:s miljökvalitetsnorm har minskat påtagligt. Det behövs samtidigt fortsatt åtgärder för att minska utsläppen i syfte att förbättra allas vår hälsa och miljö, säger Johan Bogren.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.